Директната манифестация на религиозна принадлежност няма място в училище, смята тя

 

"В Конституцията е отбелязано, че нашите училища и образование са светски. Всяка директна манифестация на религиозна принадлежност няма място в училище". Това заяви за "Комбина" образователният министър Меглена Кунева.

 

Повод за изказването бе случаят със 16-годишната ученичка, която съди училището си, защото иска да посещава часовете забулена. Емине Шаматарева от сатовчанското село Вълкосел влезе в конфликт с училищното ръководство, след като категорично е отказала да сваля забрадката си през учебно време. 

 

"Трябва да бъдем разумни и да се пазим от радикализиране", изтъкна Кунева. 

 

Относно зачестилите в последно време нападения срещу учители от страна на родители и ученици, министърът коментира: "Нападението срещу учител е криминализирано в Наказателния кодекс. До три години е лишаването от свобода. Но ако ние не променим атмосферата, това няма как да се промени". 

 

"Угнетяващо е да видиш българския учител третиран по този начин. Хората трябва да ги е срам от това", изтъкна просветният министър, като обеща да бъдат отпуснати повече пари за камери, паник-бутони и охрана на училищата. 

 

В предаването тя коментира и филма на Миролюба Бенатова, засягащ проблема с грамотността сред българските ученици. Припомнете си го тук: