1 900 случая за 3 месеца са констатирали само от едното енергодружество

 

Расте броят на кражбите на ток, а измамниците стават все по-изобретателни. Само за първите три месеца на тази година от ЧЕЗ са констатирали 1 900 случая. 

 

Във вторник стана ясно, че крадци са задигнали медната обвивка на петкилометров кабел на столичното енерго, а загубите за компанията са на стойност около 100 000 лв.

 

„Крадците ще спечелят не повече от 5 000 – 10 000 лева”, заяви в предаването „Здравей, България” Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане". 

Още по темата

 

Медната обвивка е открадната от подстанция „Подуене”, която захранва три столични квартала и част от центъра. За да проникнат в сградата, крадците са разрушили една от носещите стени. МВР все още ги издирва.


 
Освен това стана ясно, че собственик на заведение в центъра на София със задължения от 40 000 лева пък си прокопал малък тунел и си сложил разпределително табло. От заведението крали ток от началото на годината.

 

Извършителите стават много изобретателни и много нагли. Изключително големи са загубите, които понася компанията. Не малко са случаите, в които след като ги разкрием, делата се обжалват от тях. До момента няма осъдени нарушители”, заяви Филип Йорданов, ръководител на отдел „Нетехнически загуби”. 

 

От дружеството изчисляват, че само от началото на годината от кражби са претърпели загуби за над 250 000 лева.