Протестиращите планират серия флашмобове в транспортните средства

 

Протест на граждани в градския транспорт на София заради поскъпването на билета, който вече струва 1,60 лева.

 

„Ние сме тук днес, за да обявим стартирането на кампанията ни за гражданско неподчинение „Не финансираме крадци””, заяви Димитрин Вичев, съпредседател на Движение „Обществен натиск”. 

 

Бойкотът започна в трамвай номер 20. Протестиращите раздаваха рекламни материали и флаери на пътуващите.

 

„В печатницата десетки хиляди „фандъчки” се отпечатват, за да могат гражданите с тях да си купуват тези билетчета. Призоваваме всички софиянци, всички гости на столицата : „Не купувайте повече билети””, призова Вичев.   

Още по темата

 

Част от пътуващите се включиха в протеста и не перфорираха билети. 

 

Протестиращите заявяват, че няма да плащат и глоба, ако контрольор ги хване, че пътуват гратис. 

 

От днес започваме безсрочно да отговаряме на принципа „От зла круша, зъл прът”. След като общинските съветници изобщо не отразиха нашите аргументи, че е немотивирано, непазарно, ненормално, неморално това увеличение на цените на билетите, с което да запълват дупки от крадците в Центъра за градска мобилност”, заяви още Вичев.  

 

Справка на общината показва, че протестът не е довел до отлив на пътници. Не са намалели и приходите от продажбата на билети.

 

Оттук насетне дежурствата на контрольорите щели да бъдат още по-интензивни. В кратък, писмен, коментар за протеста от общината заявяват, че автобусите са за превоз на пътници, а не за нерегламентирани протести.