Брюксел е длъжен да разработи единна миграционна политика, смята той

Европейският съюз е длъжен да разработи единна миграционна политика и да наложи строг контрол на своите външни граници, но не трябва да поверява ключа за своята безопасност на други държави като Турция. Това заяви председателят на Европейския съвет Тоналд Туск в интервю за френския в. „Фигаро“.

 

„Приоритет трябва да е реалната миграционна политика, с която държавите от ЕС ще си върнат възможността да вземат решение за това кой ще преминава границата, кога и как. В това е и същината на една разумна и хуманна политика за осигуряване на убежище“, посочи още Туск, цитиран от БГНЕС.


Според него договорът с Турция за намаляване на притока на мигранти към Европа дава резултати и за няколко месеца мигрантите на Балканите са намалели от 70 000 души на 3000 през април.

 

„В същото време обаче решението, взето за Балканите, не е универсален модел... никой няма да защити нашите граници, освен нас самите. Ние не можем да дадем ключа от нашата територия, от нашата сигурност на която и да е трета държава“, посочи Туск.


Той също така призова ЕС да спре с отстъпките, тъй като те биха могли да се разберат като слабост.