Причината - разследването на Нова за скандална обществена поръчка

След разследване на Нова телевизия, кметът на София Йорданка Фандъкова поиска оставките на ръководството на Центъра за градска мобилност. Тя съобщи, че вече е приела оставката на заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. 

 

„Трябва да кажем, че Любомир Христов няма отношение към конкретния случай, защото не е възложител на обществената поръчка. Но винаги съм казвала, че градът се управлява с доверие и когато това доверие е разклатено, работата не върви добре. Разговарях отново с Христов, той като отговорен човек и професионалист, си дава сметка за това, така че ще приема неговата оставка", заяви Фандъкова. 

 

Христов реши да си тръгне от Столичната община, след разкрития около съмнителна обществена поръчка за 60 спирки в София, спечелена от съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева.  

Още по темата

 

Нова телевизия се сдоби със снимки, на които се вижда служебната кола на Христов пред къщата на Коцева в Самоков. След като ги видя, заместник-кметът призна, че е ходил многократно там през уикендите със служебен автомобил, но отрече да е било по работа. И се разграничи от Центъра за градска мобилност, който е прекият възложител на спирките.  

 

Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.

 

 

 

 

"Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет", коментира Христов, като призна, че на снимките е служебният му автомобил.   

 

 

Самата Ирена Коцева също е поискала да подаде оставка, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заяви, че предстои той да проведе разговор с Коцева, като каквото и да реши тя, това ще бъде нейна лична позиция. 

 

Премиерът Бойко Борисов също коментира темата. „В неделя неслучайно казах на членовете на ГЕРБ, че компромис към никого няма да има. След като Любомир Христов и Ирена Коцева са подали своите оставки, всеки един от тях може да отиде да защитава тезата си дали е виновен, или не. Партията, парламентарната група  и кметът на София не носят вина за техните действия”, коментира Борисов. 

 

„Недопустимо е, когато ние предлагаме през събота и неделя да има данък върху ползването на служебни коли, заместник-кметът на София да отива на гости в Самоков със служебен автомобил”, подчерта той. „Затова санкциите са възможно най-тежките – отстраняване и от парламента и от Столичната община”, каза още Борисов.  

 

 

Припомнете си подробности.