За практиката е нужен подходящ терен, най-добре сред природата

 

България с бронзов медал от международното състезание по bikejoring в Унгария. За да практикувате този спорт ви трябва единствено колело, кучета и ентусиазъм. Спортът възниква като алтернатива на спортовете с шейни, които са теглени от кучешки впрягове. Липсата на сняг ражда идеята кучетата да теглят велосипед.

 

Мая и Лони са само на две години, но имат достатъчно сили, за да грабнат медала заедно с помощта на Ангел, който е председател на клуб "Северни впрегатни кучета".  „Едно или две кучета теглят колелото. На състезанията се минава определени разстояния, които са между 3 и 5 километра, зависи от терена. Минава се за време”, обясни Ангел. Той е убеден, че за да можеш да практикуваш този спорт, трябва да имаш нужната смелост.

 

Според зоопсихолозите този спорт задоволява естествения нагон на кучетата. „Кучетата са били впрягани, ползвани са за пренасяне на тежести, теглене на шейни и в момента използваме инстинктите на кучето, за да създадем този спорт”, заяви зоопсихологът  Александър Георгиев, който се занимава и с трениране на кучета.

 

За практиката е нужен подходящ терен, най-добре сред природата. А колкото по-труден е, толкова по-голямо е предизвикателството.

 

За хората, които нямат колело, но искат да спортуват, заедно с кучето си, е създаден каникросът. Лилия бяга заедно с 2-годишното си куче.  „Двете заедно спортуваме и поддържаме висока спортна форма. Тичаме заедно като тя тича пред мен, аз съм нейната шейна”, разказа Лилия.  „Човекът е водача. Спортът е комбинация между човек и куче, което по-близка връзка между човека и природата”, подчерта зоопсихологът  Александър Георгиев.