Вътрешна сигурност на МВР разследва поне двама от служителите

 

Проверяват гранични полицаи за връзки с каналджии. Вътрешна сигурност на МВР разследва поне двама от служителите. Подозренията са, че са участвали в трафик на бежанци. 

 

 Заподозрените са от управлението в Свиленград и засега са отстранени от работа, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Той се срещна и с хора от доброволните отряди по границата. 

 

„Нито сме каналджии, нито сме Перата, нито имаме някакви лоши намерения”, заяви пред Нова телевизия Георги Братанов.    

Още по темата

 

Срещата с главния секретар на МВР бе прекъсната от закъснелите представители на Организацията за закрила на българските граждани. По думите им патрули на МВР ги спирали няколко пъти за проверки.


 
„Казахме, че идваме на тази среща, те ни се смяха, казаха, че и без това няма да ни пуснат на нея, няма и смисъл да ходим”, разказа Диян Димов.

 

„Ако считате, че сте жертва на някаква несправедлива полицейска дейност, дайте ми го като сигнал, аз ще ви върна писмен отговор с моя подпис”, обеща главен комисар Георги Костов.

 

В пограничните райони хората разказват, че преди години граничарите работели добре с цивилните за опазване на границата. Сега обаче Законът ограничава гражданските отряди. 

 

„Техните действия достигат единствено и само като забележат потенциален нарушител, да уведомят компетентния орган, който е Гранична полиция”, обясни Георги Костов.

 

ОТ началото на годината опитите за преминаване на „зелената” българо-турска граница са с  20 % по-малко спрямо миналата година. През КПП със 75 на сто.

 

Вътрешно разследване на МВР е установило участие на униформени в каналджийство. Миналата година случаите са 5, а сега - над два.  

 

А превозвачите на мигранти през българска територия имали общ профил.  

 

„Това са обикновено лица от криминалния контингент”, обясни прокурор Кънчо Крумов.

 

За да се ограничи мигрантската вълна се работи усилено по изграждането на защитното съоръжение. Още следваща седмица на територията на Бургаска област започва изграждането на 26 км.