Особено сериозен е скокът при младите хора на средна възраст

Броят на самоубийствата в САЩ достигна най-високото си равнище през последните 30 г., става ясно от доклада на Центъра за превенция и контрол на заболяванията (CDC). Особено сериозен е скокът при младите хора на средна възраст, който представлява 1/3 от от всичките самоубийства в Щатите. В доклада на CDC липсват обяснения за причините на това увеличения. Но други проучвания на проблема предполагат, че влияние са оказали увеличената употреба на опиати по предписание и финансовото сриване, започнало през 2008 г., информира БГНЕС. 

 

В последния доклад не е проучвана връзката между образователно ниво или доход със самоубийствата, но при предишни изследвания ставаше ясно, че се наблюдава растящ брой самоубийства при белите хора без университетско образование.

 

Според доклада на CDC броят на самоубийствата в САЩ е достигнал 13 на 100 000 души, което е най-високото съотношение от 1986 г. досега.

 

През 2014 г. близо 14 000 бели хора на средна възраст са посегнали на живота си. Това число е двойно по-голямо от общия брой самоубийства, извършени от чернокожи, испаноговорещи, азиатци, американски индианци и местни жители на Аляска.

 

Единственото намаление на броя на самоубийствата се отчита при две групи: чернокожите мъже и всички над 75-годишна възраст.