То оказва влияние върху различни маркери, свързани с метаболитния синдром

Съединение в хмела - една от основните съставки на бирата, помага за намаляване на холестерола, кръвната захар и теглото, пише в. "Дейли мирър", позовавайки се на резултатите от американско проучване.  

 

В изследване с мишки специалисти от университета на Орегон са установили, че съединението ксантохумол, добавено към изобилстващата от мазнини храна на гризачите, оказва влияние върху различни маркери, свързани с метаболитния синдром - рисков фактор за затлъстяване, сърдечносъдови болести и диабет. 

 

При мишките, към чиято храна бил добавен ксантохумол, изследователите наблюдавали понижение с 80 процента на "лошия" холестерол, понижение с 42 процента на нивата на инсулина и понижение със 78 процента на нивата на IL-6 - биомаркер за възпалителни процеси. Специалистите отчели и по-слабо наддаване на теглото при гризачите, на които бил даван ксантохумол, информира БТА. 

 

Естественият флавоноид ксантохумол се съдържа както в хмела, така и в бирата. Любителите на пивото обаче не бива да се радват, смятайки, че могат да го консумират, без да дебелеят. Дозите ксантохумол в хмела и бирата са толкова малки, че за да окажат благоприятен ефект върху човек, той трябва да изпива около 2000 литра пиво на ден.  

 

Учените виждат по-реалистично приложение на ксантохумола под формата на приемана всекидневно хранителна добавка.