Той ще заема този пост в следващите три години

 

Мустафа Карадайъ е новият председател на ДПС.  По време на 9-та национална конференция на партията, той беше избран единодушно и ще заема този пост в следващите три години. Именно той преди три години спаси Ахмед Доган от дулото на Октай Енимехмедов преди 3 години. „С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път”, заяви след избора си развълнуван Карадайъ.

 

Други кандидати за председателския пост нямаше. Но пък Карадайъ беше произведен в лидер още преди да бъде избран. При това - на международно ниво. Още преди гласуването председателят на европейските либерали Ханс Ван Баален го поздрави и обяви, че именно той ще е следващия лидер на движението.

 

Следващият лидер бил призван да върне ДПС към нормалността - дискретна критика към изминалия управленски мандат на Лютви Местан, който нито веднъж не беше споменат поименно. „Изминаха 5 месеца, откакто станхме свидетели на поредния недостоен и плах опит за разцепление на ДПС. Този опит по-скоро е заченат ин витро, в лабораторни условия, и е с помощта на консултанти от чужбина. Заявявам, че този опит е обречен на провал”, коментира по време на конференция Юнал Лютфи.

 

Връзките с Турция обаче засега не изглеждат обречени. Доказателството - мощна подкрепа от опозицията там и свиден дар - символа на светската турска държава Кемал Ататюрк. Председателят обеща да не забравя кой е лидерът.  „ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган”, подчерта той. 

 

А волята на Доган се оказа и воля на делегатите.  „Аз искам  Доган да застане по-стабилно,  за да може да контролира по-отблизо нещата в партията”, коментира Ахмед Башев. Така и стана – в крайна сметка делегатите промениха устава, така че почетният председател да има повече правомощия.

 

Кой е Мустафа Карадайъ?

 

Роден е на 08.05.1970г. в село Борино, община Борино, област Смолян. Женен, с две деца. Завършва висшето си образование в УНСС. По професия е икономист, владее два езика – английски и турски. От 1996г. до 2002г. е служител в Централата на ДПС. От 1996-та до 2001-ва година е преподавател по „Информатика” в НБУ. От 2002г. до 2010г. е зам.-изпълнителен директор на Агенция за следприватизационен контрол. Секретар на ЦИК за ИПВР- 01 г., МИ-03г., ИПВР- 06г., ИЧЕП- 07г., МИ-07г., ИЧЕП- 09г., ИНП -09г. и член за ИНП-05г. Учредител на Академичното дружество на ДПС в гр.София и член на ДПС от месец май 1991г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател за първите два мандата (1998-2003). От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. На 24 декември 2015 година, заедно с Рушен Риза и Четин Казак, става част от Председателския съвет на партията, до провеждането на 9-та Национална конференция на партията. В този период тримата са и съпредседатели на парламентарната група на ДПС.

 

 

Националната конференция на ДПС бе уважена от почетния председател на партията Ахмед Доган. Цялата зала го посрещна на крака и с бурни ръкопляскания. Той не се е появявал на публично място от конференцията  преди три години, когато беше нападнат от Октай Енимехмедов в залата на форума. В същата зала 

 

Доган се обърна към делегатите с няколко изречения, изчетени от евродепутатът Филиз Хюсменова: "Бъдете силни и добронамерени. Не се поддавайте на езика на омразата. Останалото ще ви подскаже логиката на живота. Обичам ви. Ахмед Доган". Трикратното ставане на крака не остави и капка съмнение кой е лидерът на ДПС за залата. 

 

Небивали мерки за сигурност посрещаха делегати и гости, а за сигурността на Доган беше лично директорът на Националната служба за охрана. 

 

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова

Връзките с Турция обаче засега не изглеждат обречени. Доказателството - мощна подкрепа от опозицията там и свиден дар - символа на светската турска държава Кемал Ататюрк. Председателят обеща да не забравя кой е лидерът.  „ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган”, подчерта той. 

А волята на г-н Доган се оказа и воля на делегатите.  „Аз искам  Доган да застане по-стабилно,  за да може да контролира по-отблизо нещата в партията”, коментира Ахмед Башев. Така и стана – в крайна сметка делегатите гласува почетният председател да има повече правомощия.