Едната от жертвите е защитник на правата на хомосексуалистите в страната

Видео: Ройтерс

 

Двама души бяха убити с мачете в апартамент в Дака, столицата на Бангладеш, предаде БТА.

 

Един от тях е защитник на правата на хомосексуалистите, който работел и за посолството на САЩ в страната, съобщават представители на властите, цитирани от АФП.

 

Говорител на полицията съобщи, че в апартамента са влезли шестима души, които са убили двамата с мачете и са ранили трети човек. 

 

Полицията не разкрива самоличността на жертвите, но ЛГБТ-организации са потвърдили пред АФП, че един от убитите е Ксулхаз Манан, главен редактор на сп. "Ропбан". Това е единственото списание на ЛГБТ-общността в Бангладеш. Член на редакционния съвет на сп. "Ропбан" също потвърдил, че убитият е член на редакцията.

 

Журналистите, работещи за списанието, което излиза от 2014 г., не разкриват самоличността си поради опасения от репресии в силно консервативната мюсюлманска страна.

 

Манан е работил и за американското посолство в Дака, се казва в изявление на посланичката Мърсия Бърникат. Тя заявява, че е потресена от убийството и че Манан е бил не само колега, но и приятел за всички работили с него служители на посолството. 

 

"Отвращаваме се от тази проява на безсмислено насилие и призоваваме правителството да залови извършителите", подчерта тя.