"Проверките още не са приключили", коментира столичният кмет

 

 

„Показахме с бързата ни реакция, че е недопустимо накърняване на общественото доверие, защото нашата работа зависи от доверието на хората. Но когато си публична личност, трябва да си готов да носиш отговорност. Трудно се обяснява такава ситуация, затова аз поисках оставките и на „Центъра за градска мобилност”, защото това са хората, които са провели и са ръководили провеждането на обществената поръчка”, обяви в студиото на „Здравей, България” столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Още по темата

 


„Не можем да твърдим, че има злоупотреба, защото проверките още не са приключили. Има накърнено доверие, липса на адекватно обяснение и затова поисках оставките. Проверките продължават”, добави Фандъкова. 

 


Припомняме, че след разследване на Нова за спирките на градския транспорт в София, цялото ръководство на „Центъра за градска мобилност” подадоха оставки в понеделник, след като в петък това направиха зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и депутатът Ирена Коцева.

 

Причината е, че имената им бяха замесени в скандал със сделка за стотици хиляди левове за ремонт на 60 спирки. Според експерти договорената цена е почти два пъти по-висока от необходимото.

 


По думите на столичния кмет проверки върху работата на общински структури са правят постоянно, както текущи проверки, така и по сигнали. В случая проверката на „Центъра за градска мобилност” е предоставена на Агенцията за финансова инспекция. А резултатите от нея ще бъдат изнесени публично. 


„Става въпрос за проверка на проект. Управленската отговорност се носи от ръководителите и затова те подадоха оставки. Работата на ЦГМ става все по-публична. Всичко е качена на сайта им в профил на купувача. Параметрите на поръчката ги има качени там”, коментира още Фандъкова. 


Има ли нов случай на проверка? 


„В момента текат плановите проверки. Резултатите от тях също се дават публично. По сигнала за ЦМГ лично съм назначила проверка за 2015 г.”, посочи още столичният кмет. 


На въпрос чия е отговорността, Фандъкова отвърна: „Отговорността винаги е лична. Важно е да има и принципи. По отношение на качството винаги има майстори, които не работят добре. Аз съм налагала санкция от над половин милион лева за фирма, за недобро изпълнение”. 


И добави: „Оставките са депозирани. Ще се разгледа предложението за нова процедура и нов конкурс за изработка на спирки на градския транспорт. Ако искаме да се борим със злоупотребите, трябва непрестанен контрол”. 

 


По думите й градският транспорт има нужда от модернизация, а за това има нужда от стабилни приходи в ЦГМ. 


„Настоявам да бъдат запазени цените на картите за градския транспорт. Ще се забави процедурата за електронно таксуване. Реалистичният срок за реализирането на тази процедура отнема около година и половина”, коментира още кметът. 


А дали ще се кандидатира за президентския пост?


„Нямам намерение да се включа в кандидат-президентска кампания”, категорична бе Фандъкова. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.