Те настояват за борба със сивия сектор

 

Десетки автобусни шофьори излязоха на предупредителен протест срещу нелегалните превози. Шествието им премина по големите столични улици и стигна до Централната гара. Протестът за кратко блокира движението в центъра, но завърши без напрежение. 

 

Входът на София, магистрала „Тракия”. Час преди протеста колони от автобуси започнаха да прииждат от цялата страна. Маршрутът за всички беше общ, исканията – също. 

Още по темата

 

Протестиращите настояват за борба със сивия сектор в автомобилните превози, изработване на нова републиканска транспортна схема и еднакви условия при възлагане на поръчки за обществен превоз на пътници. Същевременно превозвачите настояват за отмяна на тол таксите. 

 

„Тол таксата е капката, която преля чашата. Фалитът е единственият изход – половината от фирмите вече ги няма. Общини са вече без превозвачи в България, възрастта на автобусния парк е по-висок от африканските държави”, обясни Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

 

Точно по обяд шествието потегли по столичните улици. Всяка нова такса на пътя е и нов разход, а пътищата остават стари, възмущава се шофьори. Колоната премина през централните улици на София и за кратко блокира движението в града.

 

След исканията дойде и ултиматумът - държавата да реагира до две седмици. Ако исканията на бранша не бъдат изпълнени, се очаква още по-мащабен протест на 10 май, на който ще дойдат превозвачи от цялата страна. Диалогът с държавата продължава утре.