Едва 25% от свинското е българско. Как да го познаем?

 

Едва една четвърт от свинското месо, което ядем, е произведено в България. Това показват данните на родните производителите. По тяхна информация вносът е около 150 000 тона годишно, а близо 30% от количествата са контрабанда. Как да сме сигурни, че това, което купуваме, е качествено провери екип на Новините на Нова. 

Още по темата

 

Замразено новозеландско месо, например, пропътува половината свят, пристига в България и се представя като прясно месо. Държавата смята да бори това с нови правила за витрините. Витрината със свежо месо ще има много по-подробни етикети от сегашните. На тях ще са обозначени страната на произход на месото и датата на производство, така че да сме сигурни, че това, което консумираме, е наистина прясно. Прясното месо ще бъде на отделен щанд от всякакви замразени продукти. 

 

Производителите обясняват, че месото е прясно само 6 дни, след като е произведено. Колкото и да внимават, клиентите нямат толкова набито око. Често разбират, че са подведени, едва когато е твърде късно.

 

Другият потърпевш от търговските трикове са българските производители. Именно затова те настояват за промени.  

 

"Липсата на национално законодателство, което да пази българския пазар от атаката на нелоялните търговски практики, превърна България в клоаката на Европа. Тук може да се продаде всичко онова, което не може да се продаде на техните пазари и ние не желаем това нещо да бъде така”, коментира Румен Караманов от Асоциацията на свиневъдите в България.

 

За първи път с новия закон за храните се въвеждат и правила за търговията с храни в интернет. Ще има и нови изисквания на етикетите, така че дори  българският надпис да не скрива оригиналния етикет от страната-производител.

 

Държавата планира да затегне контрола и с доста по-солени санкции за всякакви нарушения на търговци и производители на храни. Глобите ще скочат от два до осем пъти в зависимост от различните нарушения. Земеделският министър Десислава Танева се надява всички тези правила и новият закон по храните да влязат в сила до лятото.