До ескалация на напрежението се стигна по време на протест срещу промените в Изборния кодекс

 

Насилие пред Народното събрание след протестите снощи срещу промените в Изборния кодекс. Един човек беше задържан. Предстои да бъде изяснено дали Филип Николов - човек, познат от протестите срещу кабинета „Орешарски”, е посегнал на полицай.

 

Сблъсъците са факт и никой не ги отрича. Посегнал ли е обаче Филип Николов на полицая, който впоследствие пада на земята. Версията на адвоката.

 

„Той няма пряк сблъсък с представителите на МВР”, заяви в предаването „Здравей, България" Биляна Коцакова, адвокат на задържания. „В момента на задържането агресията е била голяма, доста сила е употребена да бъде задържан, въпреки че не е имало съпротива”, допълни адвокатката.

Още по темата

От МВР твърдят, че Николов е задържан заради това, че е оказал съпротива и посегнал на полицай.

 

„Вижда се много добре на материала до каква степен има сблъсък. Това ще трябва да установи и едно бъдещо разследване”, заяви още адвокатката.

 

Насилието пред Народното събрание е провокация, заяви в студиото на „Здравей, България” Цветан Цветанов.

 

„Това беше инсценирано от една групичка хора, които търсеха провокация. Полицейските служители имаха невероятна психика”, заяви Цветанов. 

 

Филип Николов е баща на Деси, момичето, което стана популярно по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Тогава тя беше заснета, прегърнала полицай с насълзени очи. Снимката обиколи интернет и стана символ на тогавашните демонстрации срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

 

На този етап Филип Николов остава в ареста до изтичане на мярката от 24 часа. Обвиненията, според адвоката му, са за хулигански действия.