Децата, които са пренебрегвани през първите си шест години, не могат да наваксат с развитието

Майчината любов може да спомогне за увеличаването на мозъка на децата, показва ново проучване, цитирано от британския в. „Телеграф“ и БГНЕС. Въпреки че е доказано, че стабилното семейство и грижите подобряват детското развитие, това е първото изследване, което доказва, че любовта има директна връзка с големината на мозъка.

 

Децата, които получават най-много грижи от майките си в предучилищна възраст имат по-нараснал хипокампус, който от своя страна се свързва с ученето, запомнянето и регулирането на емоциите. В същото време децата, които са пренебрегвани през първите си шест години не могат да наваксат с развитието в сравнение с обгрижваните деца, дори и в по-късна възраст майките им да станат по-грижовни.

 

“Това проучване предполага, че има период, в който мозъкът отговаря повече на майчините грижи“, заяви водещият автор в изследването д-р Джоан Лъби от Университета във Вашингтон. „Връзката дете - родител по време на предучилищния период е особено съществена, дори повече отколкото когато детето е по-голямо“, допълни тя. Според нея това се дължи на факта, че мозъкът на по-малките деца е по-гъвкав, което означава, че той се влияе повече от преживявания в ранна възраст. Изследването е проведено на 127 деца от предучилищна възраст до ранното им юношество.

 

Учените са измерили майчините грижи като са изследвали видеозаписи на контактите между майките и децата. На тях майката е трябвало да изпълни дадена задача, като в същото време не позволява на детето си да отвори атрактивно опакован подарък. Този тест наподобява ежедневни ситуации, при които дете иска внимание, но майка му е заета. Родителите, които са способни да запазят спокойствие, като в същото време извършат дадената задача и предлагат на детето си емоционална подкрепа, се отбелязват като най-грижовни и подкрепящи.

 

При изследването на детските мозъци изследователите са открили, че децата, чиито майки са по-грижовни и подкрепящи от средните нива имат увеличен растеж на хипокампуса. Изследователите също така са установили, че нарастването на хипокампуса се свързва с по-здравословно функциониране на емоциите при децата, когато навлизат в своите тийнейджърски години. “Всяка майчина грижа се отразява на развитието на детския мозък“, посочва още д-р Лъби.