Намерени са 54 нарушения при проверка на над 900 протокола

 

Над 50 шофьорски книжки – анулирани. След скандалните разкрития за схеми в „Автомобилната администрация”, записи показват как се манипулират изпитите.


Проверени са над 900 протокола и от тях са намерени нарушения при 54. Затова тези шофьори ще останат без книжки. Проверката е за година назад. И в нея се проверяват школите уставовени от разследването на ДАНС, че са извършвали нарушения.

Още по темата


С камери и слушалки за сигурно взимане на шофьорска книжка. Това се оказва една от най-често използваните хитрини от кандидатите. На клипа виждаме как изпитващият открива именно такива устройства. Същата ситуация, но с нов герой. Схемата продължава. Но и проблемите на изпитващия продължават. Кандидатът отказва да изпълни това, което му нареждат от комисията. И това  е само част от картината по време на един съвсем обикновен изпит по теория.  


„Системен проблем. Явно по този начин не работи агенцията, но това е и контролният орган с най-ниските заплати”, коментира транспортният министър Ивайло Московски.


„Нито министърът е виновен, нито системата, а анархията, която цари в ДАИ доведе до тази възможност да се прехвърлят таблети, да се вкарват устройства и това било висш шпионаж”, коментира автоинструктурът Йонко Иванов.


До тук манипулацията не спира. Друг начин за взимане на листовките е с размяна на таблетите между кандидатите.


„Учудващото е, че в тези зали все още се провеждат изпити. Ако се налага и в ДАИ да се коригира, защото каквото и да е предприето, а то нищо не е, пак води до купуването на тези изпити”, добави автоинструктурът Йонко Иванов.


Така 54-ма души, при които е установено на  момента, че извършват нарушение ще останат без книжки.


„Установих, че от предния мандат не е правен мониторинг”, добави още министър Московски.
Нечестната игра продължава. Вместо кандидатът, който трябва да вземе книжка се явява друг, но с личната карта на истинския. Затова се обмислят нови правила срещу наглите пракитики.


„Специални кабини, които ще бъдат шумо и звукоизолирани с видеонаблюдение”, каза още транспортният министър Ивайло Московски.


„Да се създаде едно звено в момента с един човек, който в ДАИ да отговаря за тези изпити и към него да бъдат прекрепени няколко човека и ако стане това всичките вкупом да си заминават, а не както е сега 20 или 120 човек провеждат изпитите и отговорността се размива”, предлага автоинструктурът Йонко Иванов.


Проверките продължават.