Това повелява древна църковна традиция

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Александър Невски“ след Василиевата света литургия ще се извърши богослужебното последование „Умовения ног“ – Умиване на нозете на апостолите“ с умиване нозете на 12 деца от Първо помощно училище „Проф. дпн Г. Ангушев“.

 

По древна църковна традиция на Велики четвъртък се извършва последованието „Умиване на нозете“, което възпоменава евангелското събитие – извършеното от Господ Иисус Христос умиване нозете на светите апостоли на Тайната вечеря.

 

Умиването на нозете е нещо обичайно в Близкия изток поради климата и начинът на обличане. То се смята и за „знак за уважение от страна на домакина към госта”. Но чрез този акт Господ Иисус Христос напомня на апостолите и на всички християни да подражават на своя Господ и по Неговия пример да бъдат смирени, кротки и търпеливи. Да бъдат винаги в помощ на другите, а не да се изтъкват и да мислят, че трябва хората да им служат. Напомня се на всички, че трябва да бъдат добрият Христов пример сред хората.