Последното зрелищно изригване на "чудовището" беше през декември 2015г.

 

На 3329 метра над каменните брегове на Сицилия се издига най-високият активен вулкан в Европа. Чудовището, което периодично напомня за могъщата си сила, има около 200 кратера, които през годините са почернили живота на хиляди. Най-страшният кошмар е през 17 век, когато силно изригване погубва десетки селища по склоновете и подножието на върха и убива близо 20 хиляди души.


 
Вулканът е активен, но засега относително тих. От началото на новото хилядолетие небето над най-красивата част на Италия е било озарявано няколко пъти. Последното зрелищно изригване посипва пепел над острова през декември 2015 година и принуждава властите да затворят въздушното пространство над Сицилия.


 
Въпреки всичко планината привлича над 10 хиляди туристи годишно. Топлите месеци по склоновете пъплят велосипедисти, планинари и любопитни хора от цял свят. С автобус или автомобил може да се стигне лесно на височина 2000 метра. Оттам нагоре пътуването продължава с лифт, а по билото обиколката е най-лесна със специални високопроходими бусове. През зимата планината е зимен ски курорт.


 
Преди да се качите към кратерите, ще ви предложат яке под наем. Не го отказвайте, тъй като на върха бушуват ураганни ветрове, а температурите са опасно ниски. Независимо от сезона, препоръчително е дебело облекло, ръкавици и задължително слънчеви очила.


 
До ръба на активния кратер няма как да се стигне, но гледката е достатъчно живописна от разстояние. По-интересни са заспалите кратери по склоновете, от които човек може да придобие представа за силата на природните стихии.