Търговците обаче нямат интерес да продават некачествени бои, коментира д-р Сергей Иванов

 

"За боите за яйца нямаме опасения, въпреки че няма контрол върху тях”, коментира в „Здравей. България” д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

 

Още по темата

„Всички бои са внос от Азия по критерия „най-ниска цена”. Търговците обаче нямат никакъв интерес да продават некачествени бои”, каза още д-р Иванов. Той коментира и качеството на козунаците. „Преди няколко години правихме едно изследване и открихме синтетични бои в козунак. Тогава това беше неразрешена практика, сега това е разрешена практика”, заяви той. 


„Природните оцветители са абсолютно безвредни. Един от най-добрите оцветители е рибофлавин, който се използва за оцветяване в жълто. Това е витамин B2. Каротинът се използва за постигането на оранжев цвят. Има синтетични оцветители, които са утвърдени от Европейската агенция по безопасност на храните и са абсолютно безвредни за хранителни цели”, коментира проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. 

 

"Над 80% от Е-тата в храните са естествени, те са извлечени от зеленчуци, плодове, семки, ядки.  Например, Е440 е пектин", коментира той.