Тази година в обителта ще бъдат оцветени точно 5040 яйца

 

На Велики четвъртък в Бачковския манастир боядисаха рекорден брой яйца – 5040. Повече от шест часа отне боядисването им. 

 

От всичките 5000 - 3000 бяха боядисани в червено. Останалите 2000 бяха оцветени в жълто, зелено, синьо, лилаво и кафяво. Всички те заедно с козунаци ще бъдат раздадени на вярващите, които ще дойдат в Бачковския манастир, за да посрещнат Христовото Възкресение.

 

Още в 7.00 часа сутринта готвачките в Бачковския манастир запалиха 80-годишната печка и започнаха да варят яйцата. Първите потопиха в червена боя - символ на Христовата кръв.  

 

В ритуала тази година се включиха и четири доброволки. Зорница е банков служител и днес решила вместо да брои пари, да боядисва яйца в манастира.  

 

Този Великден храмът ще посрещне хората с реставрирани стенописи. След като свалили горните пластове, реставраторите открили нещо уникално – позлатена пластика от 17 век.

 

В рамка от специално дърво, което не гори и не пропуска влага, е поставена и чудотворната икона на Света Богородица. На втория ден от Великден нейно копие се изнася от манастира и с литийно шествие на ръце се носи до скалистата местност Клувията.  

 

Репортер: Благой Бекриев