Това е най-тъжният ден от Страстната седмица

 

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица.

 

На този ден се възпоменава бичуването и поругаването на Исус Христос и разпъването му на кръста.

 

В православните храмове ритуално се изнася Плащаницата на Божия син. Тя се поставя в средата на храма на маса, която символизира изграден гроба на Христос. Плащeницата символизира плата, в който е било увито тялото на Исус след свалянето му от кръста. Прието е всички вярващи, които са дошли в храма, да минат под масата със здравец в ръка, който да занесат в домовете си.

 

Разпети петък е най-строгият ден от великите пости, тъй като не трябва нито да се яде, нито да се пие дори вода.

 

 

В утрото на най-тъжния ден свещта на Даринка е сред първите в храма. Дошла е чак от края на града, за да се поклони тук, в "Света Неделя". Пред всяка икона. Точно по три пъти - за светата Троица. 

 

На днешния ден всички, които носят вярата в сърцата си, съпреживяват мъките Христови в последните часове от земния му път – от предателството на Юда до Голгота. Десетки са вярващите, които в ранното утро прекрачиха прага на храма, за да покажат, че жертвата  на Спасителя не е било напразна. 

 

Вечерното богослужение се нарича Опело Христово. Свещеникът ще изнесе Плащаницата и след това ще обикаля с нея храма. След това ще я положи като символ на погребението на Исус.