Тайната на Огражданската обител

 

Манастир стряска с необикновените си стенописи. Скрит в Огражден планина, на няколко километра от македонската граница, обителта "Свети Георги" днeс е напълно необитаема. 

   

В сърцето на Огражден планина в Пиринска Македония могат да се видят овчарлъци, малки махали и... манастир! "Свети Георги" е на пътя за село Чурилово малко след село Гега. Казват, че крие тайна, която искаме да видим. Пътят до манастира не е достъпен с всеки автомобил.

 

Трябва да се ходи пеш. Хора няма. Но картините в манастира наистина стряскат - на тях има дяволи. Изографисани са воденичар с увиснал камък на шията и шивач с ножица на врата. Двамата са прегърнати от демоните, заради това, че единият е присвоявал зърното на селяните, което е трябвало да мели, а другият - крал от платовете на клиентите си. Всичко е много образно и живо показано. 

 

Турците запалили Чуриловския манастир, защото бил построен на висока скала. 

 

Камбаната е дарение от село Игуменец.

 

През Възраждането децата от някогашното село Игуменец (съставено от 12 махали) учили в килийното училище на манастира.

 

Според едно старо предание строителството на манастира е започнало през 1848 година. Легенда разказва как вихрушка завихрила едно дете и като го пуснала, то посочило къде да се копае за скрито имане, заровено още преди турското робство. И казало още, че като бъде изровено имането, с него трябва да се построи църква. 

 

Майсторите на странните картини били шестима гърци от Дебър, твърди легендата. В построяването взели участие и местни хора.