Протестната акция е на привържениците на Муктада Садр

 

Демонстранти – привърженици на един от водачите на мюсюлманите-шиити в Ирак Муктада Садр, проникнаха в строго охраняваната зона на Багдад, където са разположени правителствените учреждения и редица посолства, предаде БГНЕС. Няколко десетки успяха да нахлуят в сградата на Съвета на представителите (парламента).

 

Още по темата

Протестната акция на привържениците на Садр е срещу отлагането на заседанието на парламента, посветено на гласуването на състава на новото правителство. Заради остри разногласия народните избраници не могат да проведат гласуването вече две седмици, което задълбочава политическата криза в страната, почти една трета от която е под контрола на терористичната групировка ИДИЛ.

 

Муктада Садр е един от най-авторитетните религиозни водачи и обществена фигура в Ирак. Сформираната и ръководена от него полувоенна шиитска организация Армията на Мехди преди няколко години се превърна в основа на съпротивата срещу американската армия в Ирак и бе главната сила, повлияла за решението на САЩ окончателно да изтеглят своите войски от страната.

 

Силите за сигурност въведоха извънредно положение в Багдад.