Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и гумени куршуми

Демонстрантите, които нахлуха в иракския парламент в Багдад по-рано днес, за да протестират срещу неспособността на политиците да се договорят за състава на новото правителство, започнаха да напускат сградата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Силите за сигурност на Ирак използваха сълзотворен газ и гумени куршуми срещу привърженици на влиятелния шиитски лидер в страната Муктада ас-Садр. Силите на реда прибягнаха до по-твърдите мерки, за да не допуснат протестиращите към моста, който е недалеч от посолството на САЩ. Няма други сведения за обстановката.

 

Видео: Ruptly

 

Привърженици на Садр протестират срещу отлагането на заседание на парламента, което трябва да гласува новото правителство. Заради остри разногласия те не могат да стигнат до гласуване на правителството вече втора седмица. Това задълбочава политическата криза в страната, където една трета от територията е контролирана от терористичната групировка ИДИЛ.

 

Самият Муктада ас-Садр е един от най-авторитентите религиозни и обществени фигури в Ирак. Създадената и оглавявана от него шиитска организация "Армията на Махди" бе преди години основна сила на съпротивата срещу армията на САЩ в Ирак и бе главната причина за решението на Вашингтон да изтегли войските си от Ирак.

 

Видео: Ruptly