Пасхалното богослужение пред "Св. Александър Невски" премина с гвардейско честване и заря

 

Хиляди българи посрещнаха Великден пред храмовете в страната. За първи път тази година пасхалното богослужение пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" премина с гвардейско честване и заря. Българският патриарх Неофит поздрави миряните и отново напомни, че няма нищо по-силно и свято от вярата и любовта. На богослужението присъства президентът Росен Плевнелиев.

 

Благодатният огън пристигна в 20.00 ч. с правителствения самолет, за да стигне от Летище София до всички вярващи. Хиляди се стекоха пред храмовете в цялата страна. 

 

В полунощ патриархът излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите: "Христос Воскресе". Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към православния български народ. 

 

"Във време, когато човечеството отново се лута в търсене на своите изконни духовни корени, ние, православните християни, отново и отново сме призвани да благовестим за Христовото Възкресение и станалото възможно благодарение на него наше спасение", се казва в посланието на патриарх Неофит.

 

Видео: БГНЕС

 

Не мина без заря и посрещането на Великден на крепостта Царевец. По традиция на хълма над старопрестолната столица се превърна и факелното шествие. 

 

„Христос Воскресе" на пет езика се чу от Царевец. Над 2000 жители и гости на Велико Търново изкачиха крепостта, за да посрещнат за шеста поредна година на открито Възкресение Христово. Великотърновският митрополит Григорий поздрави на български, руски, гръцки, английски и френски език миряните. 

 

Точно в полунощ владиката раздаде Благодатният огън от Йерусалим и поведе литийното шествие озарено от 250 факела. На тръгване пред Царевец бяха раздадени 3000 осветени яйца и 300 козунака. Службата се води на открито вече шест години, тъй като Патриаршията не е каноничен храм. Красивата гледка бе новост за туристи, които за първи път посрещнаха Великден на открито. 

 

Тази сутрин патриарх Неофит оглави литургията в митрополитската катедрала „Света Неделя”:

 

 

Стотици миряни посрещнаха Великден и в храм "Рождество Христово" над Шипка:

 

Видео: БГНЕС

 

Днес слагаме край на великите пости, а на трапезата задължително присъстват козунакът и боядисаните яйца. Най-разпространеното месо е агнешкото, а освен това имен ден празнуват хората с имена Велико, Величка, Велин, Велислав и Велислава

 

В навечерието на празника патриарх Неофит застана пред Лора Крумова в разговор за вярата на българина. Част от този разговор гледайте във видеото, а целият може да видите в предаването „Комбина” този следобед: