Треска за злато - хиляди атакуват реките в търсене на ценния метал

 

Злато газим - бедни ходим, твърдят златотърсачи. Хиляди българи атакуват реките в опит да добият благородния метал. Как обаче българи откриват злато в Замбия сред лъвове, питони и крокодили? За тръпката да откриеш злато у нас, но и в джунглата разказва екип на „Събуди се”.

 

Въоръжени с кирки, лопати и легенчета златотърсачи старателно отмиват материал от речното дъно в търсене на злато - хоби, което носи на повече от 1000 души в България безценно удоволствие и адреналин. Разбира се и ценни късчета злато.

 

Хора от всяка възраст, образование и професии са подвластни на „златната треска”. Пленени от реките и ситото не пропускат свободен ден, за да се отдадат на любимото си занимание. За да отсееш злато, трябват леген, чифт гумени ботуши и здрав кръст. Важно е и мястото.

 

Марин Николов е електротехник по професия и златотърсач по призвание. Вече шест години прекарва свободното си време по реките. Вади най-много по половин грам злато на ден, но е категоричен, че от това човек не може да забогатее.

 

Има и златотърсачки. Сред тях е Магдалена, а с нея винаги е Никол - най-малката представителка на дамския клуб.

 

И ако някои се радват на златни песъчинки, други мечтаят за съкровища в килограми. Скок в цената на златото през последните години предизвика Росен и Моника Славови да започнат да проучват златоносни терени в Замбия. За връзката с местните най-много помага Моника - роднина на краля на Замбия и съпруга на Росен.

 

От малките златинки, събрани в българските реки, до кубици преработен материал в Замбия. Начинаещи и професионалисти са обединени в една обща треска - тази за злато.

 

Стажант-репортер: Евгения Попова