Готови ли сме обаче за лятото?

 

Очакваме през летния сезон да има ръст в броя на чуждестранните туристи у нас, каза в интервю за „Събуди се” министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Още по темата

От направените вече резервация вероятно ще има с 30% повече руснаци, с 20% повече германци. От Великобритания чакаме 15% повече хора, от Полша – 40%, от Холандия – с 20%, от Израел – 15%. Завръщат се за първи път от шест години френските туристи, отбеляза Ангелкова.

 

По думите ѝ има разбиране и от страна на хотелиери, и от страна на концесионери за качеството на туризма у нас.

 

Около стотина хиляди румънци очакваме около Великден, както и 50 000 гърци.

 

По темата за логото, каквото в крайна сметка не беше избрано, министърът обясни, че с гласове 9 на 6 всички седем лога, които са били финалисти, са били отхвърлени.

 

„Оставаме със старото лого, розата, която беше избрана през 2004 година. Конкурсът беше изключително публичен, гласуването на страницата на министерството показа, че първото предложение с надписа „България” има най-много гласове. Явно темата за логото е доста полярна и се оказва трудно всички да се обединят около един графичен символ, който да обединява мненията”, каза Ангелкова.

 

Във връзка с останалите 90 неохраняеми плажа у нас, тя обясни: „Водим разговори с всички концесионери. Министерството на турзима е обявило 24 плажа за отдаване под наем, подготвят се още шест, очакваме да станат 40 и така да намалим бройката на неохраняемите”.

 

По въпроса с къмпингуването, тя каза: „Много е важно да се осигури възможност, да има ред за това що е то къмпинг. Тези, които сега съществуват по Черноморието, са от 70-те, 80-те години на миналия век”.

 

Ангелкова разкри, че тя ще почива по българското Черноморие, вероятно по Южното.