Честванията скараха градът с църквата

 

В Панагюрище за десета поредна година на 1 май се провежда традиционната военноисторическа възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя е посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание, а тази година съвпадна и с Великден, което дори предизвика някои спорове. 

 

Честванията скараха Панагюрище с църквата. Въпреки настояването на пловдивския митрополит Николай тържествата да бъдат отменени за следващия ден, тъй като съвпадат с големия християнски празник Възкресение Христово, възстановка все пак ще има. Панагюрци се вдигат на въстание и ще отбележат годишнината от Априлската епопея.

 

„Честването на Априлското въстание на Великден е богохулство и грях”, обяви пловдивският митрополит Николай. Местните свещеници категорично отказват да отслужат панихида за загиналите герои на 1 май.

 

Митрополит Николай не пожела да говори с медиите, а реши да изложи вижданията си в писмо. В него той заявява, че ако кметът не го послуша, няма да позволи на нито един пловдивски свещеник да служи за годишнината от Априлското въстание. В позицията си казва, че на Великден е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници и че не трябва да се отклонява съзнанието на вярващите от Възкресение Христово.

 

Отвореното писмо на митрополит Николай не е официално входирано в общинската администрация на Панагюрище, а кметът твърди, че не решава еднолично кога да се чества годишнината от въстанието.

 

Честването на Великден и Априлското въстание на една дата не е прецедент за Панагюрище – това се е случило през 2005 година. Според историците въстанието не е събитие, което трябва на всяка цена да се отбелязва в точно определен ден.

 

В крайна сметка общинският съвет в Панагюрище реши, че честванията за годишнината от Априлското въстание ще се случат на 1 май, независимо дали това се харесва на църквата, или не. А преди дни Пловдивският митрополит препотвърди позицията си: „Нов канон няма да измисля. Великден е един път в годината”.

 

Репортер: Благой Бекриев