Тази напитка има много здравословни характеристики, ако знаем как да я консумираме

Изследвания сочат, че кафето има много полезни действия - от намаляването на риска от деменция до ускоряването на метаболизма. Но понякога консуматорите му съсипват здравословните му характеристики, без дори да знаят, соъбщават от Фокс нюз, цитирани от БТА. Има 8 начина, по които не трябва да приемаме кафето си.

 

1. Купуването на вече смляно кафе
Изследване, публикувано в списание "Фууд кемистри" показва, че смляното кафе съдържа повече свободни радикали, които могат да влошат оксидативния стрес и възпалителните процеси в тялото.


2. Съхраняването на кафето в опаковката, в която е купено 
Същото изследване сочи, че количеството на свободните радикали се увеличава, ако кафето не се съхранява в непроницаем за въздуха съд. Така полезните антиоксиданти се изразходват, за да неутрализират вредните частици.


3. Пиенето на кафе в ранни зори
В първите часове след събуждане, нивата на стресовия хормон кортизол са високи, предоставяйки естествен изблик на енергия. Най-добре е първото кафе да се пие между 10 и 12 часа, когато нивата на кортизол в тялото започват да спадат.


4. Предположението, че силно препеченото кафе съдържа повече антиоксиданти
"Изследванията, съсредоточени върху установяването на най-здравословното кафе все още са на етап, в който видът не може да се определи със сигурност", казва д-р Роб ван Дам, доцент по епидемиология в Харвардското училище по обществено здраве, съветвайки да консумираме кафето, което ни се услажда.


5. Предположението, че по-слабо препечените кафета съдържат по-малко кофеин
По-слабо препеченото кафе всъщност съдържа повече кофеин от по-силно препеченото, защото процесът по изпичането изгаря кофеина.


6. Консумацията на прекалено много кафе
Пиенето на много кафе не ви прави никаква услуга. То може единствено да влоши състоянието на хора с високо кръвно налягане, гастроезофагеалната рефлуксна болест и диабет.


7. Превръщането на кафето със захар в захар с кафе
Добавянето на прекалено много захар към кафето елиминира свойството му за стабилизиране на кръвната захар и намаляването на риска от диабет.


8. Пиенето на едно и също кафе в продължение на часове
Престояването на напитката в продължение на повече от 20 минути увеличава киселинността ѝ. Това води до образуването на стомашни киселини и разстройство, спомага за нарушаването на зъбния емайл.