Това сочи първоначалната информация на "Пътна полиция" от проверените водачи

 

През дните преди Великден от КАТ проведоха акции за употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за превишена скорост. По първоначална информация има доста случаи на шофиране след употреба на алкохол.


„Уреди за употреба на наркотични вещества има само в 10 областни дирекции. Една такава проба струва над 30 лв. В София, Бургас и Пазарджик над 50% от проверените са употребили наркотици. Това ще става един от големите проблеми на пътя”, коментира за „Здравей, България” комисар Бойко Рановски, началник на КАТ „Пътна полиция”.

Още по темата


„Хората трябва да се научат да спазват правилата. Така ще има по-малко инциденти и по-малко пострадали. Само по Великденските празници са станали 76 тежки пътно-транспортни произшествия с петима загинали и 83 ранени. От петимата загинали четирима са самокатастрофирали заради несъобразена скорост. От петимата загинали единият е бил неправоспособен водач от Разград”, добави комисар Бойко Рановски.  


А дали трябва пътните полицаи да се крият в храстите?


„Пътните полицаи са хората най-видими на пътя и те трябва да респектират шофьорите. Те не трябва да се крият в храстите. Но когато говорим за нарушение, няма значение къде си заснет. Когато спазваш правилата, никой няма да те снима. На пътя има 25 стационарни и 148 мобилни камери. По-ефективен е контролът при мобилните камери, защото стационарните хората ги научават бързо. Процедурата за поставяне на мобилни камира на пътя обаче е доста трудоемка – тя включва поставяне на знаци, обозначаване на мястото на сайта на КАТ „Пътна полиция”, добави комисар Бойко Рановски, началник на КАТ „Пътна полиция”.