Над 50% от шофьорите в три града хванати с наркотици

 

По-малко катастрофи в празничния трафик, но нов рекорд в нарушенията на пътя. Над половината от шофьорите, спрени за проверки, се оказва, че са карали след употреба на наркотици. 

 

Екип на Новините на Нова отиде в лабораторията на Центъра по наркомании в София. Там се правят анализи на взетите проби от пътните полицаи на шофьорите, за които се съмняват, че са употребили наркотици. Оказва се, че 50% от проверените шофьори в София, Бургас и Пазарджик са карали именно след употреба на наркотици. Най-често шофьорите употребяват марихуана, амфетамини, а понякога дори ги смесват с алкохол. 

 

Самата проба се прави, когато има съответните съмнения. Не може да се пробва безразборно, тъй като те са скъпи. В момента уреди за проверка за употреба на наркотици има само в 10 областни дирекции.  

 

Точността на резултата е 100-процентова. Уредът разпознава и какво е употребеното вещество. Любими за шофьорите най-често са марихуаната и амфетамините. Към заловените след употребата на дрога законът е строг – две години лишаване от свобода и максимална глоба 2000 лева.

 

Съвсем скоро пътните полицаи ще се въоръжат и с нови полеви тестове. Пробата от тях веднага ще покаже дали шофьорът е карал след употребата на наркотици.