Инцидентът станал пред 67-мо ОДЗ в София

 

Човек е нападнат от домашен ротвайлер, докато води детето си на детска градина. Инцидентът стана във вторник пред 67-мо ОДЗ в София.


„Вчера сутринта около 8:35 ч., водейки Милена на детска градина подминах момиче, което разхождаше ротвайлер. Бях нападнат в гръб от кучето и на ръката имам рана. Ние просто си вървяхме без да предизвикваме кучето и вече в гръб чух ръмжене и с периферното си зрение видях как кучето скача към мен. Наведох се, за да предпазя детето, и тогава усетих ухапването. То беше на повод, но без наморник”, разказа потърпевшият Мирослав.


„Задължително кучетата се разхождат на повод, а агресивните – с наморник. Това е описано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. За да можем да наложим санкции, трябва да се знае кой е собственикът на кучето. Глоби налагат Агенцията по безопасност на храните и Столичният инспекторат. До март сме направили над 30 проверки, като всяка от тях е потенциална глоба. Размерът на санкцията е между 100 и 200 лв. в зависимост от нарушението”, коментира за „Здравей, България” кметът на столичния район.


„Бях излязъл и видях как господина с детето тръгваха към детската градина и кучето ги нападна. Той се притесни и се завъртя, за да предпази малката. Кучето продължи да напада. Младото момиче едва го удържаше без наморник и то избяга”, разказа очевидец на случката.