Целта на жестокото престъпление – обир в дома на жертвите

Варненският окръжен съд постанови доживотна присъда на 53-годишния Васил Дотков за двойно убийство на пенсионери в морската ни столица, съобщава Дарик радио.


На 23 ноември 2013 г. Дотков умишлено умъртвил възрастни мъж и жена. Престъплението било извършено в жилището им на ул. „Бузлуджа".

Още по темата


Дора Иванова и Николай Курдов били семейство от 55 години, а в последните десет години заедно с тях живеела и сестрата на Дора, инвалид втора група. Дъщерята на възрастното семейство и двете им внучки живеят в Италия и през по-голяма част от годината пенсионерите били сами в дома си.


Той се превърнал в мишена за Дотков, след като до него стигнала информация, че там има ценни вещи, а дъщерята наскоро се върнала в България с голяма сума пари, които криела при родителите си. Убиецът решил да провери слуховете. На 21 ноември позвънил по домофонната уредба на кооперацията и се представил за служител на Първо РПУ. Влязъл в дома на възрастното семейство, поискал личните карти и записал личните им данни, като обяснил, че проверява донос, че укриват сирийски бежанци. Разговорът около мнимата проверка се провел в коридора на жилището и не бил допуснат до останалите помещения. Уговорил второ посещение в по-ранен час, за да състави протокол „в работно време". На следващия ден се появил едва надвечер, като отново поддържал версията за „доноса". Възрастните хора решили да проверят адреса, на който им е казано, че живее мъжът, подал сигнал в полицията, но не открили такъв. Споделили с внучката си в Италия и тя ги посъветвала да поискат легитимация на полицая при следващото му посещение в дома им.


Според свидетелските показания на мъжете, с които Васил Дотков е планирал кражбата, разпечатките на проведените разговори от мобилни телефони, както и заснетото от улични камери, Дотков се е върнал в кооперацията на третия ден. Около 11:45 ч. позвънил на домофона и се качил на петия етаж. В жилището били съпругът и сестрата на Дора Иванова. След разговор с възрастния мъж Дотков извадил незаконно притежаван пистолет и стрелял четири пъти в тялото и главата на Курдов. Сестрата на Дора се отзовала на виковете на мъжа и влязла в стаята. Дотков произвел нови три изстрела и в нейното тяло. И двамата починали в рамките на няколко минути.


При напускане на жилището Дотков взел три мобилни телефона, които били на масата, събрал гилзите и опитал да прикрие следите си. На мястото на двойното убийство обаче е открит негов отпечатък.


По същото време дъщерята на семейството позвънила на телефона на баща си, който вече се намирал в чантата на Дотков. След като не успяла да се свърже, тя потърсила съседа от долния етаж. Той се качил, но никой не му отворил вратата на дома на възрастното семейство.

 

По-късно в дома си се прибрала и Дора Иванова, която открила телата на своите близки.


Васил Дотков е задържан на 27 януари 2014 г. Той е многократно осъждан.