Протестиращите пресичаха в зародиш всеки опит за насилие

 

 

Гневът на хората в Раднево срещу беззаконието отново напълни улиците. Стотици излязоха на протест за трета вечер. 

 

За да се предотвратят евентуални размирици в града, пристигна цялата полиция от областта. Жандармерия и специални сили от София са мобилизирани в Раднево. Заграждения все още отделят централната улица на града, където в сряда станаха сблъсъците между полиция и протестиращи. Докарани бяха дори две водни оръдия.

 

 

 

Хората пееха химна, скандираха "Българи юнаци" и негодуваха срещу жандармерията, препречила пътя им със заканите: "Няма да сте вечно тук".

 

Всички входове на града се охраняват. Всеки, който не може да представи документ с адресна регистрация в Раднево, бива отпращан по обходен на града маршрут. Всички автомобили се охраняват. Всеки опит за насилие бе потушаван от самите протестиращи.

 

Доста радикални призиви има във фейсбук групата, където протестиращите се организират, но в същата тази група има и доста призиви този път демонстрацията да протече мирно.

Още по темата

 

Снощи в старозагорския град се стигна до сблъсъци. Протестът беше окървавен, след опит на демонстриращите да пробият полицейската блокада. След сблъсъците от миналата вечер хората от махалата в Раднево казаха, че са готови да ибягат от България.


„Ще отидем в Италия. Там ни казват българи и ни уважават, а тук ни викат цигани и „кържели”, казва Митко.


Сега всички, дори съседите на арестуваните биячи, обвиняват само тях за случилото се в Раднево. Кметът Теньо Тенев също. Иначе самият той не беше на протеста, защото не подкпрепял начина, по който хората изразяват недоволството си. И призна – проблем с конкретна фамилия от махалата има отдавна, но никой не е взел мерки.


„Те трябваше да са в затвора. Никой не е взел мерки. Надявам се сега да ги пратят там.

 

Проблемът си е само с тази фамилия, сега дано ги осъдят”, обясни кметът на Раднево д-р Теньо Тенев.


А малко по-късно през деня всички институции в града започнаха да описват незаконните сгради в махалата. На прицел са само търговските обекти, но не и къщите, за които самите роми признаха, че също са незаконни.


„Три търговски обекта, които тепърва ще установяваме дали са законни или не”, обяснява зам.-кметът по икономика и евроинтеграция Димитър Желев.

 


Имало е обаче устни обещания, поне това дочухме от проверката в магазина на арестувания Сурай – бащата в посочената за конфликтна ромска фамилия. Вече опразненото заведение беше отключено от жена му Донка.


„Ами те ни казаха, че тука може да си работим и няма да ни закачат, сега като искате ни събаряйте”, казва Донка.


След като проверката приключи, Донка вече не беше в състояние да разговаря за арестуваните си роднини.


А покрай фамилията на Сурай, общината погна още две барчета, някои от тях все още в строеж.
И докато общината проверява махалата, съдът в Стара Загора ще провери доказателствата срещу задържаните и обвинени в опит за убийство. Ако те са достатъчни, баща, син и техните братовчеди ще останат за постоянно в ареста.

 

 

Четиримата задържани за побоя на пътя, който стана повод за протестите и размириците, остават в ареста. Това реши съдът в Стара Загора. Четиримата обвинени за опит за убийство по хулигански подбуди са членове на проблемната според повечето хора от Раднево ромска фамилия. Това са Стефан Иванов и баща му Калчо, по-известен като Сурай, и братовчедите му Антон и Динко. Обвинението срещу тях предвижда лишаване от свобода между 15 и 20 години или доживотен затвор. Днес в съда те казаха единствено, че искат по-лека мярка за отклонение вместо задържане под стража. Съдът обаче не се съгласи с това искане.

 

„Условната присъда на Сурай, така наречения или Калчо е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице. Не е изтекъл изпитателния срок. Стефан е момчето, което преди това е имало някакво спречкване на улицата в Раднево с Георги, където не са могли да се разминат двете коли”, обясни прокурорът Митко Игнатов.


„Искам да помоля жителите на град Раднево да не се поддават на ниски страсти и провокации, а да оставят институ циите да си свършат работата, защото когато страстите влезнат в съдебна зала справедливостта излиза”, казва адвокат Валетнин Димитров.


Репортери: Надя Ганчева, Калина Влайкова, Димитър Иванов