Почитаме Свети Георги и отбелязваме Деня на българската армия

На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква и мъченик за Христовата вяра.

 

На иконите Свети Георги е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. 

 

На днешната дата страната ни отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия. Той започва да се чества още с формирането на войските ни.

 

С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

 

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена "За храброст". Тържеството завършва с военен парад.

 

Тази година той ще бъде мащабен и в него ще се включат всички видове въоръжени сили.


Novanews.bg излъчи директно грандиозното събитие с камери от самолети и на земя. 

 

Хиляди българи, носещи името Георги и Гергана и техните производни, празнуват имен ден на 6 май, денят на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден. Името е с гръцки произход, образувано е от думите "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя", от тук и значението на името – "земеделец". В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

 

Според националната статистика, в края на 2015 г. личните имена на постоянно живеещите в страната лица са близо 69 хил. вида. Едно от най-разпространените сред мъжете продължава да е името Георги, то се нарежда на първо място в класацията и така се казва 170 000 български мъже. При жените Гергана не е чак толкова популярно, но все пак е в Топ 10 и така се казват близо 30 000 българки.

 

Екипът на Нова честити празника на всички именници и военни и им желае здраве, късмет и благополучие!