Тристранен център ще удържа бежанския поток към България, съобщи министърът

 

"Ставащото в Раднево не е междуетнически конфликт, а се е случило заради един криминален инцидент и натрупано напрежение. Проблемът е, че в него се включват хора, които нямат отношение". Това заяви за "Здравей, България" министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Тя подчерта, че властите следят всеки един случай на конфликт в местата със смесено население. 

Още по темата

 

Същевременно, вицепремиерът съобщи, че след месец и половина започва работа тристранен център за митническо и полицейско сътрудничество между Турция, Гърция и България. Това е една от мерките за удържане на бежанския поток. В този център ще работят представители и на трите държави. Те ще взимат общо решение по всеки конкретен бежански случай, който стигне до нашите граници. Според Бъчварова добрата работа на турските власти е една от причините у нас да няма криза с мигрантите
 

"Това е център за митническо и полицейско сътрудничество. Ако след 1 юни мигрант премине от турската граница към нашата държава, той ще мине през съответните процедури и ще бъде върнат в Турция", подчерта тя. 

 

Относно споровете около промените в Изборния кодекс и гласуването на българите в чужбина тя изтъкна, че държавата е длъжна да гарантира възможността на всеки един гражданин да даде своя глас и изрази надежда, че в крайна сметка по този въпрос ще бъде постигнато съгласие.

 

"Аргументите на тези, които искат ограничаване на броя на секциите, не трябва да бъдат подценявани. Тревожа се, че 136 секции са толкова много, че ще е трудно за държавата да осигури такова присъствие и спазване на изборните правила във всички тях. Не е възможно да имаме секции навсякъде, където има българи на много широка територия", каза вицепремиерът. 

 

На фона на обвиненията, които бяха отправени към държавата след акцията във Фонда за лечение на деца, Бъчварова беше категорична: „Имаме достатъчно сериозни основания за тази операция. Няма да остане нищо скрито, нека приключи този случай". 

 

Същевременно, тя подчерта напредъка на правителството в борбата с контрабандата: "Ако през последните години у нас на пазара на цигари контрабандната стока беше около 36%-40%, то в момента тя е около 10%".