„Ще режа от теб час по час” - такова съобщение получи мъжът, който помогна на екипа ни

 

Миналата седмица ви показахме как в община Долни Дъбник определени хора прибират хиляди левове общински и европари. Разказахме ви и за човека, който предложи подкуп на екипа ни, за да не излъчваме репортажа. Излъчихме го и последваха заплахи. 

 

Вече ви разказахме за човека, който ремонтира почти всички строителни обекти в Долни Дъбник, но не ги завършва. Човекът, който се опита да подкупи екип на Нова - Начо Танев.

 

Показахме ви и дерето в село Градина. За него са отпуснати близо 800 хиляди лева по проект, спечелен и отчетен пред Европейския съюз. Проектът е за вкарване на река Петърнишка в коритото. А къщата на Димитра Иванова е до канала и е като в малка Венеция. 

Още по темата

 

Плевенската прокуратура е разследвала, но прекратила случая за изхарчените пари. Общината се разминава с глоба, а кметът отказа да ни обясни къде отидоха парите.

 

От документите виждаме, че недовършеният проект е платен на две фирми – едната вече е обявена в несъстоятелност, а другата е продадена на човек с 68 фирми със задължения към държавата около 100 000 лева. Преди продажбата собственик е Начо Танев - човекът, който предложи подкуп на екип на Нова.  

 

Веднага след репортажа прокуратурата се самосезира.

 

„Ще трябва време за това, изминало е време, изтекли са документи. Не знаем какво има и какво ще се намери”, заяви Славчо Славчов, изпълняващ длъжността окръжен прокурор на Плевен. 

 

Само че и до днес не разбрахме защо проверката на прокуратурата за некачествено изпълнения проект е приключила внезапно. Наблюдаващият прокурор към днешна дата не си спомня, а ние чакаме отговор.

 

„В една община има множество обществени поръчки, както се казва, прокуратурата няма задължение да проверява тези поръчки една по една”, коментира прокурор Славчо Славчов.

 

След излъчването на репортажа се самосезира и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Веднага на място в село Градина бяха изпратени експерти, които констатираха отново некачественото изпълнение и дадоха срок на общината до 1 юли проблемът с отводняването да бъде отстранен. От прокуратурата също обещават да вземат мерки. Обясняват, че ще бъдат разпитани и хората, извършили строителните работи. Един от които е Начо Танев, който по това време е бил собственик на една от фирмите-изпълители.Според общински съветници именно той прави всички ремонти в общината чрез приближени фирми вече втори мандат.
 


Начо Танев е безработен и по документи няма никакви фирми. На практика обаче той и негови работници извършват много от ремонтите в Долни Дъбник. Като този в училището, за който вместо 10 000 по първоначални сметки, общината плаща 22 000 лева за една класна стая. Фирмата, направила ремонта, е на името на клошар по информация от полицията. А че истинският собственик е Начо Танев свидетелства директорът на училището.

 

Същата фирма, която се води на името на клошар, четири години е чистила 8 километра в Долни Дъбник за 130 000 лева на година. Общински съветници изчисляват, че за 3 години въпросните фирми са спечелили проекти за над половин милион лева. Начо Танев отрича.

 

 А кой възлага повечето ремонти в Долни Дъбник на фирми до Начо Танев?

 

Оказа се, че кметът на Долни Дъбник не обича да дава официални интервюта. Но иначе е категоричен, че няма злоупотреби с общински и европейски пари.

 

Така и не получихме отговор от кмета на община Долни Дъбник защо почти всички строители ремонти се извършват от Начо Танев и работниците му.

 

Въпреки обяснението на Начо Танев, че честно и почтено е спечелил поръчките, той все пак предложи подкуп на екипа на Нова да не го споменава в репортажа ни. Как се случи това? С него се срещна Христо Гешов в ролята на подставено лице.

 

„Начо Танев още в предварителния ни разговор по телефона намекна, че е готов да плати, само и само да не черним името му”, обясни Христо Гешов. „На самата среща в Луковит Начо Танев извади една салфетка и написа сумата от 15 000 лева. Впоследствие каза, че трябва да се уточним, той работи с много фирми, срещал се с много хора, да не излиза подобно нещо в ефир. На другия ден вече се видяхме на съвсем различно място, където беше със съпругата си и внучето си, и каза, че си правим взаимна услуга, аз спирам репортажа, а съответно той ще ми даде безлихвен заем за 15-20 години."

 

След излъчването на репортажа последваха и заплахите срещу Гешов.

 

„Той ми се обади веднага след излъчването на репортажа в „Здравей България”. Думите му бяха нещо от сорта на: „Приятелю, защо трябваше да го излъчвате”. Казах му, че причината, поради която се виждахме и в Луковит, и на бензиностанцията е, че той ми предлагаше пари. Заплахите започнаха час-два по-късно. От фалшив профил във Facebook ми беше написано едно послание на латиница, в което пише, че ще ми отрежат пръстите на краката и че ще реже час по час от мен. После започнаха с анонимни номера, които звъняха непрекъснато и мълчаха и в последствия започна един разговор с Марин Станчев, син на Начо Танев, а по-късно той ми изпрати снимката на къщата, в която живея в Червен бряг”, разказва Христо Гешов. 

 

„Изпратено е писмо до полицията в Червен бряг, тя ще извърши проверка, но не мога да ви кажа какъв ще е резултатът”, заяви прокурор Славчо Славчов.

 

Повече гледайте във видеото!