Това става, след като АБВ оттегли подкрепата си за управляващите

Борисов освободи трима зам.-министри на труда и четирима областни управители
Министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност трима заместник-министри на труда и социалната политика – Гълъб Донев, Николай Николов и Лазар Лазаров.

 

От правителствената информационна служба съобщиха още, че от заеманите постове са освободени и заместник областните управители на Пловдив – Владимир Маринов, на Търговище – Йорданка Георгиева, на Перник – Илинка Никифорова, на Плевен – Красимир Иванов.

 

По-рано днес трима заместник-областни управители от АБВ подадоха оставки. Става въпрос за Емил Атанасов - на Софийска област, Явор Янчев - на Русе и Николай Петров - на Велико Търново. 

 

Още по темата

Оставките идват след решението Националният съвет на партията да предложи на конгреса в неделя да бъде преустановено партньорството на АБВ в подкрепа на правителството и да бъдат изтеглени представителите ѝ в изпълнителната власт.

 

„Оставката ми не е изненада за никого, това е решението на Националния съвет на АБВ. Да, наистина, там е заявено, че на конгреса в неделя ще бъде взето решението, но така или иначе аз имам право на личен избор. Преценил съм, че би следвало да подам оставка и съм го направил“, коментира Янчев, цитиран от БГНЕС.

 

Той каза още, че не става дума за самоцел или решение, взето в последния момент. На много от срещите с избиратели, съпартийци и симпатизанти на партията, те са изразявали мнение, че мястото на АБВ не е в управлението.

 

„Нееднократно в хода на тези година и четири месеца, в които аз заемам тази длъжност, е имало моменти, в които цялото политическо ръководство е заявявало нееднозначно на министър-председателя Борисов, че не е съгласно с управлението на страната в определени сектори, но така или иначе до диалог по тези въпроси не е стигало. Така че това не е нещо, което е еднократен акт, а е натрупано във времето“, каза още Янчев.

 

Оставката си е депозирал и зам.-областният управител на Велико Търново Николай Петров.

 

„Причината е само една и тя е, че АБВ оттегля подкрепата си за правителството. Считам, че моят акт е нормална и мъжка постъпка, която е политически отговорна”, коментира Петров пред "24 часа". 

 

„След срещата си с областния управител проф. Пенчо Пенчев, пред когото обясних ситуацията, предстои да освободя кабинета и да кажа довиждане на колегите си”, допълни Николай Петров.

 

Той каза, че през периода, за който заемаше поста, е работил активно по стратегията за децентрализация и иновационната стратегия, провел е над 70 приемни с граждани. 

 

„Участвах в разработването на два много сериозни проекта по трансгранично сътрудничество и считам, че мандатът ми беше активен”, допълни още Петров. 

 

Управленският ресор на Николай Петров беше транспорт, устройство на територията, земеделие и гори, етнически и демографски въпроси, здравословни и безопасни условия на труд, екология и опазване на околната среда, сътрудничество с неправителствени организации. 

 

Още вчера оставка подаде областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, който също е от АБВ. Вижте мотивите му във видеото: