Причината - остават без право на евростипендия

 

Бъдещи лекари, фармацевти и стоматолози се вдигат на протест срещу Министерството на образованието. Причината е, че студентите остават без евростипендии за успех. Медицината е оставена извън списъка на така наречените приоритетни професионални направления.

Още по темата

 

По 600 лева ще получат студентите, показали добри резултати в университета. Това обаче се отнася само за тези, които учат в т.нар. приоритетни професионални направления. Целта на просветното министерство е така да се стимулира кандидатстването и обучението в направления, към които интересът е слаб, но пък бизнесът има нужда. 

 

Право на стипендии от Европа няма да имат и студентите, които следват право, икономика, туризъм и филология. Проблемът обаче не опира само до парите. Студентите се чувстват повече обидени, отколкото финансово ощетени. 

 

Неприятно изненадано от решението е ръководството на Медицинския университет в Пловдив, което подкрепя недоволството на студентите. 

 

В същото време в графата приоритетни професионални направления влизат педагогика, енергетика, архитектура, информатика, растениевъдство и животновъдство. 

 

„Приоритетен не означава, че нещо не е важно. Най-простичко казано означава проблемен. Решението на този проблем просветното министерство вижда в поощряването на по-нежеланите специалности”, обясни Пламен Славов, главен експерт по проект "Студентски стипендии" към МОН.

 

Студентите от медицинските университети се съмняват, че това поощрение ще доведе до желаните резултати. 

 

Вариантите бъдещите висшисти все пак да получат финансов бонус за добрите си оценки са два. Те могат да кандидатстват за стипендията за специални постижения и за тази, която университетът им отпуска. 

 

За да покажат публично огорчението си, бъдещите лекари и фармацевти се вдигат на протест, но мирен.