Валежите ще продължат и през нощта срещу петък

 

Оранжев код е обявен за днес в три области на Северозападна България заради интензивни валежи. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска и Врачанска. В тези области поради очакваните значителни валежи (за 24 часа), голямото преовлажнение на почвата и високите нива на реките, има повишена вероятност за локални наводнения. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.

 

Жълт код е обявен в осем области на Западна и Северна България също заради обилни валежи. Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Пернишка, София - град, София - област, Ловешка, Плевенска, Габровска и Великотърновска. И в тези области се очакват значителни валежи. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък. За останалата част от страната е обявен зелен код.

 

Над страната ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни в Северозападна България. По-съществени разкъсвания на облачността, ще има над Югоизточна България, където и валежите ще са по-слаби и на по-малко места.

 

В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са между 10° и 15°, а максималните между 19° и 24°. През нощта срещу петък валежите ще продължат и на места ще са значителни, уточниха от НИМХ. Над планините ще бъде предимно облачно, преди обяд почти без валежи. Около и след обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, на отделни места придружени с гръмотевици. По-значителни ще са валежите в масивите от Западна България. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще вали мокър сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 9°.

 

По Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна по северния бряг, където ще има превалявания от дъжд, докато над южния ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, по южния бряг - до умерен вятър от южната четвърт. Максималните температури на въздуха ще са между 16-17° на север, до 23-24° на юг.

 

Репортери: Десислава Банова, Гергана Малкоданска