Обяснява синоптикът от БАН Красимир Стоев


 

„До края на месец май доста често ще вали. Оранжев код е обявен за днес в 3 области на Северозападна България заради интензивни валежи. Жълт код пък е обявен в 8 области на Западна и Северна България. Там за 36 часа се очакват до 56 литра на кв.м, като това е две трети от месечната норма. В останалите райони валежите ще бъдат в рамките на до 36 литра на кв.м. В София вече паднаха 15 литра на кв.м”, обясни за „Здравей, България” синоптикът от БАН Красимир Стоев.


В неделя започва захлаждане, предупреждава синоптикът.

Още по темата


„Температурните аномалии до 15 май: Балканският полуостров е обхванат от обширна област на ниско налягане, което обуславя ниските телмператури. Сега в Северна Европа е по-топло, отколкото тук”, добави синоптикът от БАН.


А какво ще е времето през празничните дни около 24 май?


„Между 16 и 22 май температурите ще се понижат още. Тогава обстановката ще бъде усложнена. Дори се очаква в Западна Европа да падне сняг. До края на май температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, а максималните за месеца ще бъдат между 20 и 24 градуса. Голяма е вероятността за валежи на 24 май”, добави още синоптикът от БАН Красимир Стоев.


А опасни ли са гръмотевичните бури?


„Те са доста опасно явление в атмосферата. Хората трябва да обърнат внимание в прогнозата на времето и да не тръгват в планините при гръмотевични бури. Там е най-опасно. Както и на открити места и около водни басейни. И още един съвет – не ползвайте мобилния си телефон по време на буря, тъй като привлича мълнии”, съветва синоптикът от БАН.


Интересно е да се отбележи, че една светкавица дава толкова енергия, колкото един ВЕЦ за една година. В лабораторията на Физическия факултет на Софийския университет бе демонстрирана светкавица на машина на над 100 години. Вижте как протече опитът на физиците.