От Президентството заявиха, че тази позиция не е съгласувана с Плевнелиев

 

Росен Плевнелиев вече е номиниран за нов мандат. Но не от своята, а от чужда партия.

 

ДСБ официално излязоха с призив към политическите партии най-вече вдясно за обща подкрепа на Плевнелиев като независим кандидат. 

 

Изненадващата номинация дойде в късния следобед. От ДСБ мотивираха решението си с успешния, според тях, първи мандат на Росен Плевнелиев. Преди близо 5 години той беше издигнат от управляващата и днес партия ГЕРБ.  

Още по темата

 

Минути след изявлението на Радан Кънев от президентството напомниха този факт и на този етап се разграничиха от номинацията на ДСБ. 

 

От ГЕРБ до момента предпочетоха да замълчат, но неофициално нарекоха акцията на ДСБ опит за интрига. 

 

До момента от ГЕРБ упорито не казват ще номинират ли Росен Плевнелиев за нов мандат. А докато управляващата партия мълчи, опозиционната ДСБ я изненада в гръб.

 

„Ние призоваваме политическите партии, които заявяват себе си като проевропейски, като отдадени на реформаторска кауза, като десноцентристки, но защо не и да не са само десноцентристки, да загърбят партийните страсти, да не си правят партийни сметки по отношение на президентските избори, а всички заедно да застанем зад кандидатурата на г-н Плевнелиев като независим кандидат за президент”, заяви Радан Кънев.

 

Според ДСБ дотук Плевнелиев се е справил успешно с основните си задачи на държавен глава. 

 

„Смятаме, че по този начин той ще получи необходимата увереност, необходимата подкрепа, както за да приеме такава номинация, така и да изгради кампанията си и убедително да спечели президентските избори”, заяви Радан Кънев. 

 

Тъмносините не уточниха дали са питали Росен Плевнелиев иска ли да бъде номиниран. Направи го самият президент. В официална позиция той напомня, че ще обяви дали ще играе за нов мандат в края на юни. Заявява, че дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. И че разпространеното изявление на ДСБ не е съгласувано с него. От изказването на Радан Кънев се разбра, че не е съгласувано и с партньорите от Реформаторския блок. А това най-вероятно обрича декларираните желания за общ кандидат на десницата наесен.

 

Видео: БГНЕС