Това заяви пред Нова телевизия председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов

 

Въпросите от референдума на Слави Трифонов ще бъдат изпратени за тълкуване на Конституционния съд. Това заяви пред Нова телевизия председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Въпреки че в залата мнозинството каза формално „да” на искането на телевизионния водещ, управляващите сериозно обмислят варианта да изпратят въпросите за референдума до Конституционния съд.  

Още по темата

 

Правосъдният министър Екатерина Захариева също е на мнение, че Конституционният съд трябва да реши кои от шестте въпроса са допустими.

 

„Енергията на хората не бива да се използва напразно”, коментира Захариева.

 

Референдумът трябва да се проведе заедно с президентските избори наесен, а спекулациите за това кои ще са кандидатите за надпреварата започнаха. Имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин от АБВ вече са пуснати в оборот.

 

„Едно участие на Първанов или на Калфин в много голяма степен дава шанс за радикална промяна на атмосферата в България и на политическия диалог. През последните пет години чрез президентската институция ние като държава загубихме много, загубихме тягата, която имахме като лидер на Балканите”, заяви в „Събуди се” Румен Петков.

 

Бойко Борисов  също прояви чувство за хумор по темата.

 

„Просто го наблюдавах Румен Петков и много се забавлявах, защото навремето той ме направи премиер, като ме изгони от МВР”, заяви премиерът.

 

„Не дай Боже да се гътна да умра, на сиромаха ще му се срине кариерното развитие”, коментира Петков.

 

Според него говоренето за евентуална кандидатура на Борисов за президент обслужва три възможни сценария. Цветанов да се опитва да направи президент премиера, за да яхне партията ГЕРБ. Бойко Борисов иска да стане такъв и се опита да обясни това на широката публика. Или управляващите нямат друг сериозен кандидат.