Интервенцията нарежда страната ни сред пионерите във феталната хирургия в световен мащаб

 
 
Лекари спасиха живота на неродено бебе и то докато майката е в съзнание. 
 
Пионерът на феталната медицина в световен мащаб проф. Кипрос Николаидес извърши уникална вътреутробна операция по фетална хирургия. Операцията бе проведена в сътрудничество с проф. Атанас Щерев и д-р Петя Чавеева.
 
Операцията се извършва вътреутробно под ултразвуков контрол с поставяне на анестезия на плода, предаде БГНЕС. С миниинвазивен 3,3 милиметров фетоскоп, в който предварително има въведен катетър с флексибилен балон, се прониква през устата на бебето и се достига до горната част на трахеята под гласните връзки. Там балонът се раздува и освобождава.
 
Целта на раздутия балон е да задържи коремните органи на развиващото се бебе да не притиска белите дробове. Така те могат да продължат своето развитие в следващите седмици от бременността.
 
Първата подобна операция в България беше извършена в края на 2014 г. от екип д-р Петя Чавеева, проф. Атанас Щерев и д-р Никола Персико.
 
Успешното извършване на вътреутробни операции за спасяване още в майчината утроба на бебета, диагностицирани с различни усложнения, нарежда страната ни сред пионерите във феталната хирургия в световен мащаб.
 
Проф. Кипрос Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон – първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции.
 
 
 
 
 
 
Видео: БГНЕС