Изпитът се проведе при драконовски мерки за сигурност

 

Гераците" на Елин Пелин е темата, по която 52 000 абитуриенти писаха на матурата по български език и литература. Изпитният вариант беше генериран в МОН още преди да се съмне.

Още по темата

 

Тази година изпитът мина под знака на невиждани мерки срещу преписвачите. Зрелостниците писаха с черни химикалки, купени от МОН специално за матурите.  И квесторите и зрелостниците пък трябваше да оставят на специално място телефоните си. Личният багаж на учениците за първи път също трябваше да бъде оставен настрани. 

 

За първа година експерти в Министерството на образованието и науката следяха на видеомонитори случващото се в половината от училищата в страната, благодарение на разположените камери там. 

"Имаме картина в реално време и правим анализ на тази картина. Предварително са заложени определени „ситуации” и ако някоя от тях възникне, софтуерът ще подаде сигнал къде точно се случва това”, обясни Виктор Атанасов, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии” в МОН. Образователният министър също ще може да наблюдава случващото се в класните стаи и при проблем ще получава уведомление. За първа година и родители са включени в наблюдението на матурите. 

 

 

Изпитът на зрелостниците започна в 8.00 часа, а  два часа по-късно започнаха да пишат и децата в седми клас. На 20 май изпитите продължават.

 

 

Репортери: Ивомира Пехливанова, Мия Димитрова