350 лева за изпращане на отговори на трима души и диктуване на единия по мобилен телефон

 

Търговия с матурата. Разследване на Новините на Нова показа, че въпреки драконовските мерки за сигурност и тази година имаше теч на въпросите от зрелостния изпит по литература.

 

Близо 50 000 ученици се явиха на матурата. А екип от трима наши репортери под прикритие успя да купи верните отговори. Получиха ги в реално време. 

 

Платиха за три матури и получиха отговорите на три различни телефонни номера. Получиха и бонус – диктуване по телефона. 

 

Екип на Нова реши да провери дали е възможно и тази година да се купят матурите. Откри две оферти и влезе в контакт с профил във Facebook с името Вени Савова. 

Още по темата


 
След дълга кореспонденция беше уточнена и цената – 350 лева за изпращане на отговори на трима души и диктуване на единия по мобилен телефон. Има и точни указания за действие, за този, който ще чуе отговорите:  слушалката на телефона да е скрита и да дава знаци с потупване, ако не чува добре.


 
Парите са преведени, уговорките са направени. Идва денят на изпита. Час след старта на матурата, екипът ни получи отговорите на 32 въпроса. До последно чака останалите 8, които така и не пристигнаха. Но получи извинение за това. 

 

Малко преди края на матурата, екипът ни отиде в Министерството на образованието, за да пусне записа на заместник- министъра. 

 

„Не съм следствен отдел”, заяви Диян Стаматов. 

 

Резултатът от днешния ден – трима души от екипа ни взеха изпита с преписване. 

 

А след разследването на стажант-репортера Глория Николова, прокуратурата образува досъдебно производство.

 

Момичето, с чийто профил във Фейсбук, нашият екип договори купуването на отговорите, беше задържано за кратко в полицията и след разпит беше пуснато. То не пожела да говори с екипа ни. Родителите отрекоха дъщеря им да върти бизнес с матури. В момента била безработна и помагала в семейния магазин.

 

„Аз видях във Facebook нейната снимка и пишеше, точно изречението не си спомням, но, че продава матури. И я попитах какво е това и тя каза: „Нищо, ти не разбираш”, разказа майка ѝ.

 

 

Повече гледайте във видеата.