Спорът възникна заради зарята на Великден

 

Светият синод се събра на извънредно заседание, за да реши съдбата на шефа на най-големия храм у нас. Архимандрит Дионисий си навлече гнева на свещеници и миряна с организираната от него заря на Великден. 

 

Кворум на заседанието обаче така и не събра. Оказа се, че част от духовниците са болни и това ги възпрепятствало да присъстват.


С протест и контрапротест. Така започна заседанието на Синода.


Ние подкрепяме отец Дионисий, защото той е един млад духовник. Изключително честен човек когото аз лично познавам. Той въвежда една финансова дисциплина, която му доведе до тези брожения срещу него”, каза Донка Тодорова. 

Още по темата


Този човек е вкарал в цялото настоятелство на „Александър Невски” масони и архонти. Вън на масоните и архонтите в църквата”, каза Атанас Стефанов. 


И докато защитниците и противниците на Дионисий спореха помежду си, владиците и патриархът запазиха мълчание.


До скандала около Дионисий се стигна, след като фойерверки озариха небето над София, а Ботевият марш прозвуча в нощта на Възкресение.


А може да има заря за рожден ден на всяка една мутра. Но да се даде гласност и шум и светлина за най-големия християнски празник, това не би”, коментира тогава архимандрит Дионисий. 


В знак на протест, свещеници отказаха да служат с Дионисий на Гергъовден.

 

Според противниците на архимандрита, той трябва да бъде изпратен в манастир.


Защото реално той не е монах. За да бъде монах, той трябва три години да е бил в манастир. Ето сега има шанс да отиде в манастир и да се научи на монашески труд и смирение и послушание”, коментира Велислава Дърева. 


Съдбата на Дионисий може да бъде решена още утре, когато отново трябва да има заседание на Светия синод.