Информаторът може да е ученик или учител, заяви Стаматов

 

"Възможно е Вашият информатор за матурите да е ученик, който се е прибрал вкъщи

Още по темата

след изпита и е изпратил отговорите". Това заяви за "Здравей, България" заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, след като Нова успя да си купи верните отговори от зрелостния изпит по БЕЛ и да ги получи в реално време въпреки драконовските мерки за сигурност.

 

"Отне ми около месец да подбера правилната оферта в интернет. С получените отговори на 32 въпроса можем да получим оценка 4.50", уточни стажант-репортерът Глория Николова. 

 

"Вие получихте отговорите в 10:15 часа, а в 9:01 часа ученикът вече може да излезе от залата. 32 букви от отговорите могат спокойно да бъдат изписани на дланта на всяка ръка", аргументира се той. 

 

В същото време заместник-министърът допусна, че е възможно отговорите да са изтекли от някой учител, като изтъкна, че ако случаят е такъв, може много лесно да се установи кой е. 

 

На въпроса на Николова дали ако беше влязла с телефон в залата, някой с датчик щеше да дойде и да я разкрие, той отговори: "Не, нямаше да дойде. Защото ние сме в училище". 

 

Относно обещанието, че отговорите ще бъдат разбъркани, и факта, че в същото време в сайта на МОН беше публикуван само един вариант, Стаматов коментира: "Навлизаме в технология, която не бива да оповестяваме в момента, защото ще има още изпити". 

 

Той заяви, че е напълно възможно от следващата година министерството да предостави на зрелостниците всички възможни въпроси предварително, което да ги мотивира да учат: "Не е никакъв проблем това да стане за следващата учебна година - да издадем книга с всички въпроси".

 

"Този формат на матурата беше последният във вида, в който в момента съществува", категоричен бе той.