Опозицията в Реформаторския блок подава ръка на Борисов заради президентските избори

 

В парламента депутати разкритикуваха президента Росен Плевнелиев заради заканите му да даде Изборния кодекс на съд. Докато едни го обвиняваха в тънки сметки, други пак заговориха за втори негов мандат. Опозиционното крило в Реформаторския блок покани премиера Бойко Борисов, за да обсъдят широка подкрепа за Плевнелиев.

 

Предложението на Реформаторите изненада ГЕРБ, защото само преди два месеца Радан Кънев и хората около него решиха да станат опозиция на властта. С днешна дата те изглеждат по-склонни на диалог с ГЕРБ. 

Още по темата

 

След ледената епоха, която настъпи в отношенията им с ГЕРБ, ДСБ и хората около Радан Кънев дадоха да се разбере, че размразяване е възможно и то за  обща президентска номинация на Росен Плевнелиев.

 

„Ние се обръщаме към ГЕРБ, конкретно към лидера на ГЕРБ, с покана за разговори”, заяви Радан Кънев. 

 

Разговорът станал наложителен след вчерашните пазарлъци в парламента по президентското вето. Никой от търсещите среща с Борисов не каза дали това е опит за връщане във властта. Наложи се от ГЕРБ да напомнят, че условията поставят не малките, а по-големите политически субекти във властта.

 

Президентът Плевнелиев беше тема в парламента не само заради номинацията на ДСБ. Намерението му да сезира Конституционния съд заради Изборния кодекс беше определено като начало на кандидат-президентска му кампания.

 

От ГЕРБ призоваха президентът да не бърза да сезира Конституционния съд и  заявиха, че ако сега Росен Плевнелиев го направи, ще оспори кухи текстове, които формално ще действат няколко дни.

 

Междувременно пред сградата на парламента тази вечер се събраха протестиращи, недоволни от факта, че вчера депутатите отхвърлиха президентското вето по Изборния кодекс. Те са донесли както яйца, така и различен вид зарзават, които мислеха да хвърлят по сградата на парламента. Техните опити обаче бяха осуетени.